Webhosting, Streaming

Chat, VPS, Cloud &
Dedicated-ServersThuis-Hosting

Een goedkopere oplossing voor u


Wat betekent VPS ?
Virtual Private Server

Wat is zo'n Virtuele Server ?
Bij deze technologie draait het vooral om het opsplitsen van een fysieke server in meerdere kleinere (virtuele) servers.

Waar slaat "Private" op?
Iedere VPS krijgt een eigen portie resources toegewezen, welke (over het algemeen) gegarandeerd beschikbaar zijn voor de VPS. Als voorbeeld kan de fysieke server 8GB ram hebben, waarvan 256mb gegarandeerd voor elke VPS beschikbaar is.

Elke VPS heeft zijn eigen RAM, eigen diskruimte, eigen processen, eigen OS, eigen serverload, en zelfs een eigen filesystem. Met andere woorden: elke VPS is geheel onafhankelijk, en dus "Private".

Zijn VPS's echt 100% onafhankelijk van elkaar?
Normaliter: ja. Echter, in extreme gevallen, zoals bij een grote DDoS (aanval op de server), kan het voorkomen dat het host-systeem zo erg overbeladen raakt, dat de andere VPS's op dezelfde server daar ook last van hebben. Dat is natuurlijk ook niet raar, want een grote DDoS kan zelfs hele netwerken platleggen. Maar onder normale omstandigheden zijn VPS's onafhankelijk. Als 1 VPS op de server een hoge load heeft, dan heeft alleen die VPS zelf daar last van, en andere VPS's niet.

Dus eigenlijk kan ik op een VPS alles doen, wat ik op een dedicated server kan doen?
In principe: ja. Stel dat je modificaties aan de kernel wilt doen bijvoorbeeld, dan wordt dat wat lastiger, al is het technisch wel mogelijk. Maar dat zijn dingen die de normale gebruiker nooit nodig zal hebben.

Zijn er ook dingen die ik beter niet op een VPS kan hosten?
Ja; applicaties die heel erg CPU intensief zijn, zoals gameservers. Afgezien daarvan kan eigenlijk alles zonder enkel probleem draaien op een VPS.

Voor iedereen die nog moeite heeft om te begrijpen wat een VPS precies is, heb ik een mooi voorbeeld:

Je kunt een VPS zien als een apartement in een apartementen complex. Het complex heeft 1 dak, met daaronder meerdere apartementen. Ieder apartement heeft zijn eigen keuken, woonkamer, enz en kan dus geheel zelfstandig functioneren, onafhankelijk van andere apartementen. Echter gaat iedereen naar binnen en buiten door dezelfde deur van het apartementen complex (VPS: al het verkeer gaat naar binnen en buiten door dezelfde netwerk poort). Er zijn nog talloze andere overeenkomsten te noemen met dit voorbeeld, die kun je er vast zelf wel bij bedenken.